Another traditional Turkish cuisine I'd like to present this time. Have a try in your kitchen to experience Turkish flavor in your dinner table @(^,^)@
Ingredients for 'pide' bread:
- 2 cups flour
- 2 teaspoons instant yeast
- 1/2 tbsp caster sugar.
- 1/ 2 teaspoon salt
- 4 tablespoons olive oil
- 3/4 cup warm water
* Take 2 tbsp of the flour, mix with sugar and yeast. Pour about 1/4 cup of warm water. and let it stand for about 30 mints until it rises.
In other bowl mix remaining flour and salt. Make a hole in the middle, put yeast mixture,olive oil and remaining warm water (gradually). Knead until smooth and not sticky at hand.At this stage you may be need addition of flour or water (but do it carefully)
Cover with plastic film or a napkin. Let stand about 50-60 min and let the dough to rise.
Topping Ingredients:
- about 300 gr boneless chicken meat. Minced roughly.
- 2 medium size onions. Chop roughly.
- about 300 gr boneless chicken meat. Minced roughly.
- 2 medium size onions. Chop roughly.
- 2 clove garlic. finely grated/ chopped.
- 1/2 bunch parsley (about 100 g). roughly chop.
- 1/2 tbsp tomato paste
- 1/2 tbsp chilly paste
- cumin powder (about 1 teaspoon or more as your taste)
- salt and pepper to taste
- olive oil (about 2 tablespoons) and more for brush the dough
* Mix all topping ingredients and mix well.
- 1/2 bunch parsley (about 100 g). roughly chop.
- 1/2 tbsp tomato paste
- 1/2 tbsp chilly paste
- cumin powder (about 1 teaspoon or more as your taste)
- salt and pepper to taste
- olive oil (about 2 tablespoons) and more for brush the dough
* Mix all topping ingredients and mix well.
Assembling:
Divide pide bread dough into 2 or 3 equally, Roll each part about 0,5 cm thin using rolling pin and make oval shape. Brush the surface with olive oil, place the chicken filling in the middle of the thin dough (See picture above). And fold remaining dough into middle (look like a small boat now). Preheat oven at 150 deg C. Bake pide until done (about 20~30 minutes). Served warm immediately.
Afiyet Olsun! (^_^) / Bon apetite !
BAHASA INDONESIA
PIDE, adalah roti bentuk oval dengan taburan/ topping (kebanyakan daging cincang). Beberapa negara lain menyebutnya Pita. Makanan sejenis Pizza. Jenis 'keluarga' PIDE yang lain disebut Lahmacun (itu memiliki bentukbulat benar-benar seperti pizza).
Berbeda dengan postingan PIDE saya yang lalu , kali ini saya menggunakan Ayam =tavuk (Türkçe) sebagai topping. Sama lezatnya dengan yang bertopping daging, dengan penambahan bubuk jintan (cumin=Ing) anda akan mendapatkan "rasa Turki" di meja makan Anda @(^,^)@
Bahan untuk roti PIDE:
- 2 cangkir tepung
- 2 sendok teh ragi instan
- 1/2 sdm gula pasir.
- 1/2 sendok teh garam
- 4 sendok makan minyak zaitun
- 3/4 cangkir air hangat
* Ambil 2 sdm tepung, campur dengan gula dan ragi. Tuang sekitar 1/4 cangkir airhangat. dan biarkan selama sekitar 30 mnt sampai naik.
Dalam mangkuk lain sisa campuran tepung dan garam. Buatlah lubang di tengah,masukkan campuran ragi, minyak zaitun dan air hangat yang tersisa (bertahap). Uleni sampai halus dan tidak lengket di tangan. Pada tahap ini mungkin ada penambahan tepung atau air (tapi tambahkan dengan hati-hati dan tidak berlebih)
Tutup dengan film plastik atau serbet. Diamkan sekitar 50-60 menit dan biarkan adonan naik.
Bahan Topping:
- sekitar 300 gr daging ayam tanpa tulang. Cincang kasar.
- 2 bawang bombay ukuran sedang. Cincang kasar.
- 2 siung bawang putih. parut halus / cincang.
- 1/2 ikat peterseli (sekitar 100 g). cincang kasar.
- 1/2 sdm tomat pasta
- 1/2 sdm pasta cabe
- cumin bubuk (sekitar 1 sendok teh atau lebih sebagai selera Anda)
- garam dan merica secukupnya
- minyak zaitun (sekitar 2 sendok makan) Plus untuk mengoles adonan pide
* Campur semua bahan topping dan aduk rata.
Bagi adonan roti PIDE menjadi 2 atau 3 sama bagian, setiap bagian Roll sekitar 0,5 cm dengan menggunakan rolling pin dan membuat bentuk oval. Olesi permukaan dengan minyak zaitun, tempatkan ayam di tengah adonan (lihat gambar di atas). Dan sisa adonan lipat ke tengah (terlihat seperti perahu kecil sekarang).Panaskan oven pada 150 degC. Panggang sampai matang (sekitar 20 ~30 menit). Sajikan hangat segera.
Afiyet Olsun! (^_^) / Bon selera!
Tidak ada komentar:
Posting Komentar